ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημείο Ηρώων

Στο Πάρκο της Κοινότητας βρίσκεται Μνημείο αφιερωμένο στον ήρωα Χαράλαμπο Κασπαρή, πεσόντα της τουρκικής εισβολής. Το Μνημείο αποτελείται από μια πλάκα, που στο μέλλον θα αντικατασταθεί με προτομή του ήρωα.

Η τύχη του ηρωικού τέκνου της Κοινότητας, του Χαράλαμπου Κασπαρή, αγνοείτο από το τραγικό καλοκαίρι του 1974 μέχρι και την ημέρα ταυτοποίησης των λειψάνων του.

 Το 2007 έγινε η εκταφή των λειψάνων του από ομαδικό τάφο στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Τζιάος και ακολούθως πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA για να διακριβωθεί η ταυτότητα του πεσόντα. Τα οστά του ήρωα κηδεύτηκαν στις 17 Απριλίου 2011στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του Οίκου, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης.

Ακολουθούν λίγα λόγια για τη ζωή του ήρωα*:

Ο Χαράλαμπος Κασπαρής γεννήθηκε στο Χωριό Οίκο της Μαραθάσσας, στις 17 Φεβρουαρίου του 1954 και είναι γιος του Ανδρέα και της Κυριακούς. Ήταν άγαμος και διέμεινε μαζί με τους γονείς του μέχρι την έναρξη του πολέμου. Φοίτησε στο Γυμνάσιο και μετά την αποφοίτησή του κατατάγηκε στην Ε.Φ. για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Τοποθετήθηκε στο 251 Τ.Π. το οποίο είχε την έδρα του στην Κερύνεια και υπηρετούσε σαν διαβιβαστής Πεζικού.

Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής οι άνδρες του 251 Τ.Π. μετά από σχετικές οδηγίες μετέβηκαν στην περιοχή «Πέντε Μίλι» της Κερύνειας για να αποκρούσουν την προέλαση των τούρκων εισβολέων, οι οποίοι βοηθούμενοι από την τουρκική πολεμική αεροπορία αλλά και το πολεμικό ναυτικό αποβιβάστηκαν στη ξηρά.

Οι άνδρες του 251 Τ.Π. μεταξύ των οποίων και ο Κασπαρής έλαβαν μέρος σε σκληρές και άνισες μάχες που διεξήχθησαν με τα τουρκικά στρατεύματα στις δυο πρώτες μέρες της τουρκικής εισβολής.

Το απόγευμα της 22ης Ιουλίου 1974 λόγω της προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων διατάχθηκε οπισθοχώρηση και ανασύνταξη των εθνοφρουρών του 251 Τ.Π.  σε άλλες θέσεις στην περιοχή του χωριού Καζάφανι.

Στις 8 Αυγούστου  1974 το 251 Τ.Π. μετακινήθηκε στην περιοχή του Αγίου Χρυσοστόμου κάτω από τα «Σπίτια της Ρήγαινας», όπου και επάνδρωσε αμυντικές θέσεις αντικαθιστώντας άλλο τάγμα της Εθνικής Φρουράς.

Στις 14 Αυγούστου 1974 ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, οι άνδρες του Τάγματος μαζί και ο Κασπαρής ενώ εβρίσκοντο στην περιοχή του Αγίου Χρυσοστόμου δέχτηκαν επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής. Οι Τούρκοι άρχισαν να βάλλουν με όλων των τύπων τα όπλα κατά των θέσεων των ανδρών της Ε.Φ. Λόγω της υπεροπλίας των τουρκικών στρατευμάτων και λόγω του ότι κατέλαβαν όλα τα υψώματα αριστερά και δεξιά των θέσεων του 251 Τ.Π δόθηκε διαταγή για οπισθοχώρηση προς την Κυθρέα προκειμένου να ανασυνταχθούν.

Κατά την οπισθοχώρηση ο Κασπαρής μαζί με άλλους συστρατιώτες του κατέληξαν σε σπίτι έξω από το Νέο Χωριό Κυθρέας.

Ακολούθως η περιοχή περιήλθε κάτω από τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του Κασπαρή και η τύχη του αγνοείτο… (μέχρι την ημέρα ταυτοποίησης των λειψάνων που βρέθηκαν στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος).

 

Πηγές:
Επικήδειος λόγος που εκφωνήθηκε  από τον κ. Στέλιο Νεάρχου, Ταγματάρχη Πεζικού
*Απόσπασμα από επικήδειο λόγο – Αρχείο Κοινοτικού Συμβουλίου

Χάρτες
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.